Find
Find

Spar energi

Her er 9 gode og enkle råd til at spare på energien i dit hus og får mest ud af dit varmeanlæg – hvad enten din bolig opvarmes af et gasfyr eller via vedvarende energi.

1. Vær sikker på, at radiatorerne fungerer

Sørg for, at radiatorerne altid fungerer, som de skal. Det gør de, når de er varme i toppen og kolde i bunden.

2. Sørg for en passende temperatur

Find en passende temperatur i de alle rum. For hver grad du hæver temperaturen, bruger du nemlig fem procent mere energi. Der bør være mindst 16 °C i alle rum. Kommer den under 14 °C, kan det give fugtproblemer.

3. Tænd for alle radiatorer

Tænd for mange radiatorer samtidig. På den måde bliver varmen behageligt fordelt. Du sparer ikke noget ved bare at skrue helt op for én radiator. Den bruger nemlig mere varme end to eller tre radiatorer, der kører på kvart drift.

4. Undgå at dække din radiator til

Lad være med at tørre tøj på en radiator eller stille møbler for tæt på den. Så kan den ikke komme af med varmen og skal bruge for meget energi på at varme rummet op.

5. Kontrollér dine termostater

diatorens termostat må ikke være dækket af møbler eller gardiner - så kan den ikke føle rumtemperaturen. Kontrollér 1-2 gange årligt, om termostaterne virker: Når du skruer helt op, skal radiatoren blive varm over det hele. Når du slukker, skal den blive kold efter 1-2 timer. Hvis ikke, kan det betale sig at få termostaten repareret.

6. Luft ud på den rigtige måde

Luft ud 2-3 gange dagligt, så du undgår problemer med fugt og dårligt indeklima. Den bedste måde er at skabe gennemtræk i 5-6 minutter og ikke lade vinduer stå på klem længere tid ad gangen. Luk for radiatorerne, mens du lufter ud.

7. Spar på det varme vand

Det er dyrt at varme vand op. Så lad være med at vaske op under rindende vand. Tag brusebad i stedet for karbad. Og brug vandbesparende brusehoveder og armaturer ved køkken- og håndvaske. Vandet skal ikke være varmere end nødvendigt. Men samtidig må det heller ikke være så lunkent, at der bliver dannet bakterier.

8. Spar på varmen med isolering og energivinduer

Sørg for at ydermure, lofter og rør er isolerede, og at døre og vinduer slutter tæt. Vælg energivinduer, når vinduer og glas skal udskiftes. Med energivinduer får du mindre træk, et bedre indeklima og mindre kondensvand på indersiden af ruden.

9. Hold øje med varmeforbruget

Aflæs varmemåleren en gang om ugen. På den måde kan du holde øje med forbruget og opdager hurtigt, hvis der opstår fejl og skader på varmeanlægget.