Find
Find din Vaillant-partner

Energiguiden del 2.3: De ti oftest stillede spørgsmål om varmepumper

Tema: Vejledning om forskellige varmeløsninger og fordelene ved varmepumper

Spørgsmål til Christian Petersen, Produktchef Varmepumper, Vaillant Nordic

Hvad koster en varmepumpe?

”Hvilken varmepumpe du skal vælge, afhænger af, hvor meget varme og varmt vand husholdningen har brug for, hvor i landet du bor, og hvilken opvarmning og ventilation huset har i dag. Derfor er prisen forskellig fra hus til hus. De samlede omkostninger inkluderer selve varmepumpen samt installationen.

Hvor meget kan man spare?

”Stadig flere danskere skifter deres olie-, gas-, pillefyr eller elvarme ud med en varmepumpe, som er skånsom for både pengepungen og miljøet. Sådan som energipriserne stiger i dag, er dette den absolut billigste varmeløsning. Afhængigt af varmepumpen skærer du 50-75 % af din energiregning, hvis du skifter fra el eller olie, og du kan tjene investeringen hjem på cirka fem år. Se det som en investering i din ejendom – et beløb, som du får igen, når du sælger.”

Hvilken type varmepumpe er mest almindelig?

”Luft til vand varmepumper er størst i Danmark, mens Jordvarme er mest populær i Sverige. Rent volumenmæssigt sælges der flest luft til luft varmepumper, men her handler det mest om supplerende varme til el/træ/piller eller varme/køling til sommerhuset.”

Hvor effektive er de?

”Varmepumper leverer op til 90 procent af husets energibehov, så det er den samfundsøkonomisk bedste løsning. Dette er den eneste varmekilde, som mangedobler energieffektiviteten, så derfor betaler du kun for eksempelvis 1/5 af energien til opvarmningen af dit hus.”

Kræver den meget service?

”For at sikre optimal effektivitet skal varmepumpen først indreguleres af en godkendt installatør og derefter have et regelmæssigt serviceeftersyn. En varmepumpe kræver præcis indregulering for at opnå en optimal driftsøkonomi.

Kan man få tilskud til at installere en varmepumpe?

”Ja, i Danmark kan du søge tilskud fra Energistyrelsens bygningspulje til og med 2026. Tilskuddets størrelse afhænger af boligens størrelse, dvs. opvarmede areal samt varmepumpens energimærke.”

Hvor meget bedre er varmepumper for miljøet?

”En varmepumpe leverer op til fem gange så meget varme, som den elektricitet, den forbruger. Så dette er uden tvivl det mest klimavenlige valg. Kun ca. 20 % af dit forbrug kommer fra elnettet, og dine el-udgifter sænkes yderligere, hvis du installerer solceller på taget.”

Hvordan installerer man den?

”Det er simpelt at skifte det gamle varmeanlæg ud med en varmepumpe. Hvor lang tid det tager, afhænger af, hvilken type pumpe du vælger – fra fire timer for en luft-/luftvarmepumpe til op til fire dage for en jordvarmepumpe, eftersom der også skal bores hul til undergrunden eller udlægges horisontale slanger. Luft til vand varmepumper installeres typisk på 1-2 dage.

Vil varmepumpen forstyrre naboerne

”Nej, aroTHERM Plus og Split er vores mest lydsvage produkter, og de forstyrrer hverken dig eller dine naboer. Bare 3-4 meter væk overholdes de restriktive lydkrav ved korrekt placering og brug af tilhørende lydprogram.”

Hvis jeg vil satse på en varmepumpe, hvad er så første skridt?

”Læs gerne om vores forskellige varmepumper på vores hjemmeside. Når du har orienteret dig lidt, kan du kontakte en certificeret Vaillant-forhandler. Alle interesserede er også meget velkomne til at kontakte os direkte hos Vaillant."

ALLE DELE I ENERGIGUIDEN

DEL 1: Gennemgå dit energiforbrug

Tema: Gennemgå din adfærd og tag aktive valg for at spare energi i dit hjem

Sådan kan du enkelt spare energi i hverdagen

Vil du spare energi derhjemme og nemt gøre en indsats for både dit budget og klimaet? Her er en række tips, som gør dig mere energismart i hverdagen.

Her er hjemmets største energityve

Vil du spare energi i hjemmet uden at give afkald på komforten? En god start er at have styr på, hvilke funktioner og apparater der sluger mest energi.

Gem nu Resultater øjeblikkeligt

Spar energi i køkkenet: Her er de vigtigste tips

Køkkenet er hjemmets hjerte. Et rum, som bliver brugt, kræver energi. Men hvordan kan vi spare energi på en enkel måde? Her er en række tips, som kan gøre en forskel for dig.

DEL 2: Hvordan opvarmer du dit hus?

Tema: Vejledning om forskellige varmeløsninger og fordelene ved varmepumper.

Den bedste opvarmning til dit hus

Hvordan varmer jeg bedst mit hus op? I takt med stigende priser bliver spørgsmålet stadig vigtigere eftersom opvarmning og varmt vand står for absolut størsteparten af energiomkostningerne. Heldigvis går rentable og klimasmarte valg ofte hånd i hånd.

Så meget kan du spare med en varmepumpe

Er du bekymret over elpriserne? Bare rolig. Du kan gøre meget for at reducere dine omkostninger. Følg vores energitips og undersøg, hvilken varmekilde der er mest effektiv til netop dit hus.

De ti oftest stillede spørgsmål om varmepumper

Christian Petersen, Produktchef Varmepumper, Vaillant Norden, besvarer forbrugernes spørgsmål.

Del 3: Kunder fortæller: Sådan sparede vi energi

Her kan du læse om, hvad andre har gjort for at spare på energien/energiforbruget med varmepumper.

Familien Ernshof – Klima

Klima spillede en vigtig rolle, da familien Ernshof skiftede til varmepumper.

Familien Worup – Lyd og udseende

"Den er bare en del af vores hus og ejendom." Lyden er kun "en mild susen."

Familien Iversen – Økonomi

”Vores bekymring var, at det måske var lidt dyrt at få, men efter at have set nogle beregninger, var vi ikke i tvivl."

Familien Lorenzen – kvalitet og driftsikkerhed i det nordiske klima

Kvalitet var alfa og omega for familien Lorenzen, da de søgte et grønt alternativ som erstatning for et gammelt oliefyr.

Så blev Kassebølle Friskole både grønnere og skønnere

Som led i Kassebølle Friskoles grønne profil er det gamle oliefyr blevet udskiftet med fem varmepumper fra Vaillant.

Fodformet og flippet? Sådan behøver miljøvenlige valg ikke være

Familien Bullinger i Hvidovre har bygget et hus, der skal sætte så lille aftryk på klimaet som muligt – både hvad angår materialernes holdbarhed, nedbrydelighed og drift. Det er derfor ingen tilfældighed, at valget af en grøn varmeløsning er faldet på en varmepumpe fra Vaillant.

Trustpilot