Find
Find din Vaillant-partner

Energiguiden del 1.1: Så kan du enkelt spare energi i hverdagen

Tema: Gennemgå din adfærd og tag aktive valg for at spare energi i dit hjem

Vil du spare energi derhjemme og nemt gøre en indsats for både dit budget og klimaet? Her er en række tips, som gør dig mere energismart i hverdagen.

Der er mange ting, du kan gøre for at reducere dine energiomkostninger. Du kan installere en varmepumpe eller solceller. Med en moderne varmepumpe kan du fx spare op til 75 % af dine energiomkostninger. Men der er også små ting, du kan gøre i hverdagen, som kan få dine omkostninger ned. Disse tips er et godt sted at starte.

Sænk temperaturen 1 grad

Ingen har lyst til at fryse derhjemme, men vidste du, at du blot ved at sænke indendørstemperaturen én grad mindsker energiforbruget med 5 %? Prøv at sænke temperaturen i rum, som ikke behøver at være så varme. Det kan være entréen, kælderen, bryggerset eller viktualierummet. En lavere temperatur i soveværelset bidrager i øvrigt ofte til, at man sover bedre.

Tag stikkene ud af stikkontakten

Maskiner i dvale bruger også strøm. Væn dig til at hive stikket ud af stikkontakten, når din telefon eller tablet er opladet, eller når du ikke bruger computeren eller tv’et. Mobilopladere, tv, spilkonsoller og computere i dvaletilstand er klassiske strømtyve. Et tip er at købe stikdåser med tænd/sluk-knap, så du enkelt kan slukke al hjemmeelektronik med et tryk. På den måde kan du spare 10-20 % af husholdningens elforbrug, hvilket bliver til mange penge på sigt.

Sluk lyset

Spar på strømmen ved at slukke lyset i rum, hvor du ikke opholder dig – og skift alle gamle pærer ud med LED-pærer og lavenergipærer. En LED-pære holder 30-40 gange længere end en glødepære og bruger cirka 5 gange mindre strøm.

Luft ud kort og intensivt

Du vil måske gerne lufte ud, selvom det er koldt udenfor. Så er det bedre at åbne alle vinduer og luft grundigt ud en kort stund end at lade et vindue eller en altandør stå på klem længe.

Frigør radiatorerne

Det kan være lokkende at stille møbler foran radiatorerne eller dække dem med gardiner, men tænk over, at du blokerer for varmefordelingen. Hold området omkring radiatorerne frit og luftigt, så varmen kan cirkulere.

Forhæng og gardiner

Hæng et forhæng op inden for hoveddøren for at mindske træk. Et enkelt tiltag, som giver god effekt i en villa – men også i en lejlighed i stueetagen, hvis det trækker i trappeopgangen. Gardiner og persienner kan også bidrage til at holde kulden ude og holde varmen inde i rummet.

Sådan sparer du energi på badeværelset

  • Bad smart. Hvis du bader i 5 minutter i stedet for et kvarter, sparer du cirka 500 kilowatt-timer (kWh) pr. år. Et andet trick, som sparer på det varme vand, er at skifte til et energibesparende brusehoved. Moderne brusehoveder skyller med cirka 12 liter i minuttet sammenlignet med ældre, som skyller med 35 liter, uden at det egentlig påvirker din badeoplevelse.
  • Har du badekar? Nyd et karbad i ny og næ, men tænk over, at det er langt mere energieffektivt at gå i brusebad. Et fyldt badekar rummer cirka 150 liter. Et brusebad på tre minutter bruger kun 36 liter.
  • Skift dårlige haner og rør ud med det samme. Dryppende haner kan lække for det, der svarer til 500 kilowatt-timer om året.
  • Sluk for håndklædetørreren og gulvvarmen, når du rejser væk.

Hvad er en kWh egentlig?

Du har sikkert set, at der står kWh på din elregning. Det betyder kilowatt-time, men hvad indebærer det?

Watt er måleenheden for effekt og beregner, hvor meget energi der bruges på at udføre et bestemt stykke arbejde pr. tidsenhed – det kan handle om alt fra at varmt vand til bruseren til at lade en mobiltelefon op. 1000 watt = 1 kilowatt. Med en kilowatt-time menes den energi, der bruges på en time.

For at se, hvor meget energi et apparat bruger, skal du gange effekten med den tid, du bruger apparatet i. Hvis du har tændt for infravarmen på altanen i 6 timer med effekten 1000 W, forbruger du 6 kWh el.

Hvad koster en kWh?

Prisen styres af udbud og efterspørgsel samt, hvilken prisaftale du har med dit elselskab. Afgift for el-certifikat og moms påløber og nogle gange en fast årsafgift fra eludbyderen.

Sådan sparer du på energien i vaskerummet

Her er tre enkle tips, som gør en direkte forskel:

1. Vask på 30 eller 40 grader i stedet for 60 grader – så halverer du energiforbruget.

2. Kør altid en fuld maskine. Vaskemaskinen bruger næsten lige så meget energi, når den er halvt fyldt, som når den er fyldt, og vasken bliver ikke renere.

3. Brug spareprogram – og spring forvasken over, hvis tøjet ikke er virkelig snavset.

Frisk tøjet op – i stedet for at vaske i maskinen

Har du for vane at smide alt tøj i vaskekurven, så snart du har brugt det? Tænk på, at det er både godt for miljøet, økonomien og ikke mindst for tøjets holdbarhed at vaske sjældnere.

  • Luft tøjet mere. Uld er et materiale, som sjældent skal vaskes. Hæng tøjet til luftning, så rengør det sig selv. Også andre materialer bliver naturligt friske af at blive luftet.
  • Spray tøjet med linnedspray. Det giver friskhed og en god duft.
  • Du kan måske fjerne pletter i hånden i stedet for at vaske hele tøjstykket - ellers prøv at fjerne pletten med det samme, inden den når at ”gro ind” i tøjet.
  • Husmodertricket: Opbevar en pose lavendel sammen med tøjet. Det giver velduftende tøj.

Tør på den bedste måde – 3 tips

1. Centrifugér vasken på så højt et omdrejningstal som muligt. Det er den mest energibesparende måde at få vandet ud af tøjet på.

2. Hvis du har mulighed for det, så tør tøjet på tørresnoren eller tørrestativ. Om sommeren er det godt at hænge tøjet ud i sol og vind. Det er gratis, og tøjet har desuden bedst af at tørre, mens det hænger. Tørretumbleren slider på tøjet.

3. Tørretumbler eller tørreskab? Tørretumbler bruger mindre energi.

Flere tips: Montér solceller og varmepumpe

Vil du gøre mere? Her er nogle tips til lidt større tiltag, som sparer energi derhjemme:

  • Tæt ind omkring vinduer og døre med nye tætningslister for at holde varmen inde og sænke energiforbruget. Gamle og slidte tætningslister kan forårsage træk.
  • Begynd at producere din egen energi gennem solceller.
  • Skaf en moderne varmepumpe. Vidste du, at med en sådan kan du spare op til 75 % af energiomkostningerne? Læs mere her.
  • Efterisolér villaen, og skift til mere moderne vinduer.

ALLE DELE I ENERGIGUIDEN

DEL 1: Gennemgå dit energiforbrug

Tema: Gennemgå din adfærd og tag aktive valg for at spare energi i dit hjem

Sådan kan du enkelt spare energi i hverdagen

Vil du spare energi derhjemme og nemt gøre en indsats for både dit budget og klimaet? Her er en række tips, som gør dig mere energismart i hverdagen.

Her er hjemmets største energityve

Vil du spare energi i hjemmet uden at give afkald på komforten? En god start er at have styr på, hvilke funktioner og apparater der sluger mest energi.

Gem nu Resultater øjeblikkeligt

Spar energi i køkkenet: Her er de vigtigste tips

Køkkenet er hjemmets hjerte. Et rum, som bliver brugt, kræver energi. Men hvordan kan vi spare energi på en enkel måde? Her er en række tips, som kan gøre en forskel for dig.

DEL 2: Hvordan opvarmer du dit hus?

Tema: Vejledning om forskellige varmeløsninger og fordelene ved varmepumper.

Den bedste opvarmning til dit hus

Hvordan varmer jeg bedst mit hus op? I takt med stigende priser bliver spørgsmålet stadig vigtigere eftersom opvarmning og varmt vand står for absolut størsteparten af energiomkostningerne. Heldigvis går rentable og klimasmarte valg ofte hånd i hånd.

Så meget kan du spare med en varmepumpe

Er du bekymret over elpriserne? Bare rolig. Du kan gøre meget for at reducere dine omkostninger. Følg vores energitips og undersøg, hvilken varmekilde der er mest effektiv til netop dit hus.

De ti oftest stillede spørgsmål om varmepumper

Christian Petersen, Produktchef Varmepumper, Vaillant Norden, besvarer forbrugernes spørgsmål.

Del 3: Kunder fortæller: Sådan sparede vi energi

Her kan du læse om, hvad andre har gjort for at spare på energien/energiforbruget med varmepumper.

Familien Ernshof – Klima

Klima spillede en vigtig rolle, da familien Ernshof skiftede til varmepumper.

Familien Worup – Lyd og udseende

"Den er bare en del af vores hus og ejendom." Lyden er kun "en mild susen."

Familien Iversen – Økonomi

”Vores bekymring var, at det måske var lidt dyrt at få, men efter at have set nogle beregninger, var vi ikke i tvivl."

Familien Lorenzen – kvalitet og driftsikkerhed i det nordiske klima

Kvalitet var alfa og omega for familien Lorenzen, da de søgte et grønt alternativ som erstatning for et gammelt oliefyr.

Så blev Kassebølle Friskole både grønnere og skønnere

Som led i Kassebølle Friskoles grønne profil er det gamle oliefyr blevet udskiftet med fem varmepumper fra Vaillant.

Fodformet og flippet? Sådan behøver miljøvenlige valg ikke være

Familien Bullinger i Hvidovre har bygget et hus, der skal sætte så lille aftryk på klimaet som muligt – både hvad angår materialernes holdbarhed, nedbrydelighed og drift. Det er derfor ingen tilfældighed, at valget af en grøn varmeløsning er faldet på en varmepumpe fra Vaillant.

Trustpilot