Tema: Gennemgå din adfærd og tag aktive valg for at spare energi i dit hjem
Vil du spare energi i hjemmet uden at give afkald på komforten? En god start er at have styr på, hvilke funktioner og apparater der sluger mest energi.Her er hjemmets største energityve og tips til, hvordan du håndterer dem.
1. Opvarmningen
Størstedelen af dit energiforbrug går til at opvarme dit hjem, men det er også her, der er mange penge at spare.
- Bor du i villa, kan du spare op til 75 % af energiomkostningerne med en enkelt indsats: Supplér villaens opvarmningssystem med en varmepumpe.
- Kan du skrue ned for varmen? Hvis du skruer ned for temperaturen derhjemme med bare en enkelt grad, reduceres energiforbruget med 5 %.
- Tæt ind ved vinduer og yderdøre, hvor det trækker. Med tætninglister kan du let mindske mængden af kold luft, som sniger sig ind. Du kan også isolere vinduerne med tillægsglas for at mindske energitabet. Cirka 15 % af varmen forsvinder gennem taget. Hvis du har hus med loft, kan du forbedre isoleringen dér.
- Ved at trække persienner og gardiner op i løbet af dagen, kan varmen fra solen bidrage til varmen indendøre. Om aftenen kan du gøre det modsatte og bruge tykke gardiner og persienner som isolering.
- Når du rejser væk, behøver din bolig ikke være opvarmet. Skru ned for varmen på radiatorerne, sluk for håndklædetørreren og gulvvarmen.
2. Husholdningsapparater, som varmer eller køler
Alle apparater, som har til opgave at producere varme eller køle, hører til dem, der forbruger mest energi. Det gælder fx vaskemaskiner, opvaskemaskiner, tørreskab, køleskab, fryser, kogeplader og ovn. Køleskab og fryser, som skal køle døgnet rundt, kræver mest energi.
Tjekliste:
✔ Sørg for, at dit køleskab og fryser har en god energimærkning, og at dørene slutter tæt. Hav den anbefalede (af energimyndighederne) temperatur: +4 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren.
✔ Vask ved lavere temperatur og vask helst kun fulde maskiner. Vask tøjet ved 30-40 grader så ofte, du kan, og kør opvaskemaskinens spareprogram. Tilslut maskinerne til det kolde vand.
✔ Sæt låg på gryden, så koger maden hurtigere, og du bruger kun en tredjedel energi.Vælg en kogeplade, som er cirka lige så stor som gryden. Brug ikke emhætten unødvendigt.
3. Varmt vand
I gennemsnit bruger vi i Danmark 103 liter vand pr. person i døgnet.
Med ændrede vaner og energibesparende vandhaner kan du mindske forbruget af varmt vand markant. Mest effektivt er det at tage kortere brusebade, og det er bedre at tage brusebad end karbad. Et karbad bruger tre gange så meget energi som et brusebad – se karbadet som en luksus, du under dig selv en gang imellem.
4. Belysning
Brug bæredygtige LED-pærer, og sluk for lamper, du ikke behøver at have tændt. Brug gerne tid og kræfter på at indrette boligen med den rigtige belysning, så pærerne både er funktionelle og skaber trivsel. Der er et fantastisk udbud af LED- og lavenergipærer, som passer til alt fra almenbelysning til hyggebelysning og arbejdsbelysning.
5. Elektronik til boligen
Selvom de største energislugere findes i køkken, badeværelse og vaskerum, er resten af vores boliger fyldt med apparater, som er afhængige af strøm. Elektronik til boligen er den del af husholdningselektriciteten, som stiger hurtigst, og tv-apparater og computere bruger mest el. Spørg altid ind til elforbruget, når du køber nye apparater. Og træk altid stikket ud! Ellers bruger apparaterne energi, også i dvaletilstand.
DEL 1: Gennemgå dit energiforbrug
Tema: Gennemgå din adfærd og tag aktive valg for at spare energi i dit hjem
Sådan kan du enkelt spare energi i hverdagen
Vil du spare energi derhjemme og nemt gøre en indsats for både dit budget og klimaet? Her er en række tips, som gør dig mere energismart i hverdagen.
Her er hjemmets største energityve
Vil du spare energi i hjemmet uden at give afkald på komforten? En god start er at have styr på, hvilke funktioner og apparater der sluger mest energi.
Spar energi i køkkenet: Her er de vigtigste tips
Køkkenet er hjemmets hjerte. Et rum, som bliver brugt, kræver energi. Men hvordan kan vi spare energi på en enkel måde? Her er en række tips, som kan gøre en forskel for dig.
DEL 2: Hvordan opvarmer du dit hus?
Tema: Vejledning om forskellige varmeløsninger og fordelene ved varmepumper.
Den bedste opvarmning til dit hus
Hvordan varmer jeg bedst mit hus op? I takt med stigende priser bliver spørgsmålet stadig vigtigere eftersom opvarmning og varmt vand står for absolut størsteparten af energiomkostningerne. Heldigvis går rentable og klimasmarte valg ofte hånd i hånd.
Så meget kan du spare med en varmepumpe
Er du bekymret over elpriserne? Bare rolig. Du kan gøre meget for at reducere dine omkostninger. Følg vores energitips og undersøg, hvilken varmekilde der er mest effektiv til netop dit hus.
De ti oftest stillede spørgsmål om varmepumper
Christian Petersen, Produktchef Varmepumper, Vaillant Norden, besvarer forbrugernes spørgsmål.
Del 3: Kunder fortæller: Sådan sparede vi energi
Her kan du læse om, hvad andre har gjort for at spare på energien/energiforbruget med varmepumper.
Familien Ernshof – Klima
Klima spillede en vigtig rolle, da familien Ernshof skiftede til varmepumper.
Familien Worup – Lyd og udseende
"Den er bare en del af vores hus og ejendom." Lyden er kun "en mild susen."
Familien Iversen – Økonomi
”Vores bekymring var, at det måske var lidt dyrt at få, men efter at have set nogle beregninger, var vi ikke i tvivl."
Familien Lorenzen – kvalitet og driftsikkerhed i det nordiske klima
Kvalitet var alfa og omega for familien Lorenzen, da de søgte et grønt alternativ som erstatning for et gammelt oliefyr.
Så blev Kassebølle Friskole både grønnere og skønnere
Som led i Kassebølle Friskoles grønne profil er det gamle oliefyr blevet udskiftet med fem varmepumper fra Vaillant.
Vaillants varmepumper – stille som en hvisken
Støj er skadelig for mennesker, og alligevel ligger mange varmepumpers lydniveau langt over de anbefalede grænser. 100 forskellige test i tyske produktsudviklingscentre har gjort Vaillants varmepumper til noget af det mest lydsvage på markedet.