Find
Find din Vaillant-partner

Sådan udlufter du dine radiatorer

Undgå kolde rum om vinteren

Har du bemærket mislyde eller anden ukendt støj fra dine varmerør? Det er både irriterende, men kan også resultere i et koldt hjem. Støjen kan være tegn på, at der er luft i varmesystemet, som forhindrer en optimal fordeling af det varme vand i radiatorerne. Du har muligvis også bemærket, at dine radiatorer er varme i bunden, men kolde foroven.

Især om efteråret og vinteren kan kolde eller lunkne radiatorer være frustrerende. Men fortvivl ikke. Du kan sikkert selv løse problemet før kulden sætter ind. Det eneste, du skal gøre, er at udlufte dine radiatorer. Udluftning af radiatorer er nemt, fuldstændig sikkert og medfører ikke nogen former for skade, heller ikke hvis det viser sig, at der ikke skulle være luft i varmesystemet. Desuden er det hurtigt gjort. Det tager cirka fem minutter pr. radiator. Vi viser dig, hvordan du gør.

Sådan udlufter du dine radiatorer - en kort oversigt

1. Det skal du bruge:

En radiatornøgle, en spand og en klud. Radiatornøgler er kun for nyere radiatorer, ved ældre radiatorer skal der i nogle tilfælde anvendes en papegøjetang i stedet for radiatornøglen.

2. Luk for varmen

3. Vent indtil radiatorerne er blevet kolde

4. Anbring radiatornøglen på udluftningsventilen

5. Drej forsigtigt nøglen trekvart omgang for at åbne ventilen

6. Luk ventilen igen, så snart der kommer vand ud

7. Tænd igen for varmen, og tjek om radiatorerne bliver varme

Udluft dine radiatorer med syv enkle trin

1. Forberedelse

Det skal du bruge:

• En radiatornøgle til at åbne udluftningsventilerne på dine radiatorer (du kan købe en radiatornøgle i ethvert byggemarked). Radiatornøgler er kun for nyere radiatorer, ved ældre radiatorer skal der i nogle tilfælde anvendes en papegøjetang i stedet for radiatornøglen.

• En spand til at samle dryppende vand op i

• En klud til at tørre vandet op med, hvis det ikke rammer ned i spanden

2. Luk for varmen

Sørg for, at der er lukket for varmen. Det betyder, at cirkulationspumpen standser og ophører med at føre varmt vand gennem rørene. Alle termostatventiler skal være åbne.

3. Vent indtil radiatorerne er blevet kolde

Når du har lukket for varmen, skal du vente cirka en time for at sikre, at alle radiatorer er kolde. På den måde undgår du at brænde dig, hvis der skulle komme varmt vand eller damp ud under udluftningen

4. Anbring radiatornøglen på udluftningsventilen

Ventilen sidder normalt foroven på radiatoren. Det ligner et lille rundt hul med en lille firkant indvendig. Hold kluden mod væggen for at beskytte den mod vandstænk og anbring spanden lige under ventilen.

5. Åbn ventilen forsigtigt

Drej radiatornøglen langsomt mod uret. En kvart til en halv omgang bør være tilstrækkeligt. Du vil høre en hvæsende lyd, så snart der begynder at strømme luft ud af radiatoren. Ventilen skal ikke åbnes mere end anbefalet. Dermed undgår du, at der løber for meget vand ud af radiatoren.

6. Luk udluftningsventilen

Lad lidt af det varme vand løbe ud, før du drejer udluftningsventilen med uret for at lukke den. Undlad at stramme ventilen for meget, da du ellers kan ødelægge den.

7. Tænd igen for varmen

Når du har udluftet alle dine radiatorer, skal du tænde for varmen igen. Kontrollér først vandtrykket i varmesystemet. Hvis trykket er for lavt, skal du lige påfylde vand. Kontrollér derefter, at alle radiatorer opvarmer jævnt.

Hyppige spørgsmål

Trustpilot