It's time for an update

You've been using your good friend IE for quite some time now. It has been a reliable companion for probably the last 20 years.

Unfortunately, due to technology constantly evolving, we would like to kindly ask you to update your browser to one of your liking from the ones listed below. This will ensure that you're going to have good time on our site. Actually, any site really.

Farewell, Internet Explorer.

Spar på energien i hverdagen og opnå besparelser

Kvinde bruger et energismart produkt i sin stue
Mand skifter tøj i fitnesscentret

Der er mange måder at spare på energien i hjemmet og dermed gøre en indsats for både dit budget og klimaet. For at opnå en stor energibesparelse kan du overveje at skifte til varmepumpe og/eller installere solceller. Med en moderne varmepumpe kan du fx spare op til 75 procent af dine energiomkostninger.

Men der er også små ting, du kan gøre i hverdagen, som kan få dine energiomkostninger ned. Her er et par nemme energispareråd, som du kan bruge:

Nemme energispareråd

✔ Sænk temperaturen én grad

Ingen har lyst til at fryse derhjemme, men vidste du, at du ved at sænke indendørstemperaturen én grad mindsker energiforbruget med fem procent? Prøv at sænke temperaturen i rum, som ikke behøver at være så varme. Det kan være entréen, kælderen, bryggerset eller viktualierummet. En lavere temperatur i soveværelset bidrager i øvrigt ofte til, at du sover bedre.

Tag stikkene ud af stikkontakten

Maskiner i dvale bruger også strøm. Væn dig til at hive stikket ud af stikkontakten, når din telefon eller tablet er opladet, eller når du ikke bruger computeren eller tv’et. Mobilopladere, tv, spilkonsoller og computere, som er i dvaletilstand, er klassiske strømtyve. Et tip er at købe stikdåser med tænd/sluk-knap, så du enkelt kan slukke al hjemmeelektronik med et tryk. På den måde kan du spare 10-20 procent af husholdningens elforbrug, hvilket bliver til mange penge på sigt.

Sluk lyset

Spar på strømmen ved at slukke lyset i rum, hvor du ikke opholder dig – og skift alle gamle pærer ud med LED-pærer og lavenergipærer. En LED-pære holder 30-40 gange længere end en glødepære og bruger cirka fem gange mindre strøm.

Luft ud kort og intensivt

Du vil måske gerne lufte ud, selvom det er koldt udenfor. Så er det bedre at åbne alle vinduer og luft grundigt ud en kort stund end at lade et vindue eller en altandør stå på klem længe.

Frigør radiatorerne

Det kan være lokkende at stille møbler foran radiatorerne eller dække dem med gardiner, men tænk over, at du blokerer for varmefordelingen. Hold området omkring radiatorerne frit og luftigt, så varmen kan cirkulere.

Forhæng og gardiner

Hæng et forhæng op inden for hoveddøren for at mindske træk. Et enkelt tiltag, som giver god effekt i en villa – men også i en lejlighed i stueetagen, hvis det trækker i trappeopgangen. Gardiner og persienner kan også bidrage til at holde kulden ude og holde varmen inde i rummet.

Kvinde slapper af i badekarret

Spar energi på badeværelset

 • Bad smart. Hvis du bader i fem minutter i stedet for et kvarter, sparer du cirka 500 kilowatt-timer (kWh) pr. år. Et andet trick, som sparer på det varme vand, er at skifte til et energibesparende brusehoved. Moderne brusehoveder skyller med cirka 12 liter i minuttet sammenlignet med ældre, som skyller med 35 liter, uden at det egentlig påvirker din badeoplevelse.
 • Har du badekar? Nyd et karbad i ny og næ, men tænk over, at det er langt mere energieffektivt at gå i brusebad. Et fyldt badekar rummer cirka 150 liter. Et brusebad på tre minutter bruger kun 36 liter.
 • Skift dårlige haner og rør ud med det samme. Dryppende haner kan lække for det, der svarer til 500 kilowatt-timer om året.
 • Sluk for håndklædetørreren og gulvvarmen, når du rejser væk.

Hvad er en kWh egentlig?

Du har sikkert set, at der står kWh på din elregning. Det betyder kilowatt-time, men hvad indebærer det?

Watt er måleenheden for effekt og beregner, hvor meget energi der bliver brugt på at udføre et bestemt stykke arbejde pr. tidsenhed – det kan handle om alt fra at varme vand til bruseren til at lade en mobiltelefon op. 1000 watt = 1 kilowatt. Med en kilowatt-time menes den energi, der bruges på en time.

For at se, hvor meget energi et apparat bruger, skal du gange effekten med den tid, du bruger apparatet i. Hvis du har tændt for infravarmen på altanen i seks timer med effekten 1000 W, forbruger du 6 kWh el.

Hvad koster en kWh?

Prisen bliver styret af udbud og efterspørgsel samt, hvilken prisaftale du har med dit elselskab. Afgift for el-certifikat og moms påløber og nogle gange en fast årsafgift fra eludbyderen.

Kvinde folder sit vasketøj sammen

Sådan sparer du på energien i vaskerummet

Her er tre enkle tips, som gør en direkte forskel:

1. Vask på 30 eller 40 grader i stedet for 60 grader – så halverer du energiforbruget.

2. Kør altid en fuld maskine. Vaskemaskinen bruger næsten lige så meget energi, når den er halvt fyldt, som når den er fyldt, og vasken bliver ikke renere.

3. Brug spareprogram – og spring forvasken over, hvis tøjet ikke er virkelig snavset.

Frisk tøjet op – i stedet for at vaske i maskinen

Har du for vane at smide alt tøj i vaskekurven, så snart du har brugt det? Tænk på, at det er både godt for miljøet, økonomien og ikke mindst for tøjets holdbarhed at vaske sjældnere.

 • Luft tøjet mere. Uld er et materiale, som sjældent skal vaskes. Hæng tøjet til luftning, så rengør det sig selv. Også andre materialer bliver naturligt friske af at blive luftet.
 • Spray tøjet med linnedspray. Det giver friskhed og en god duft.
 • Du kan måske fjerne pletter i hånden i stedet for at vaske hele tøjstykket - ellers prøv at fjerne pletten med det samme, inden den når at ”gro ind” i tøjet.
 • Husmodertricket: Opbevar en pose lavendel sammen med tøjet. Det giver velduftende tøj.

Tør på den bedste måde – tre tips

1. Centrifugér vasken på så højt et omdrejningstal som muligt. Det er den mest energibesparende måde at få vandet ud af tøjet på.

2. Hvis du har mulighed for det, så tør tøjet på tørresnoren eller tørrestativ. Om sommeren er det godt at hænge tøjet ud i sol og vind. Det er gratis, og tøjet har desuden bedst af at tørre, mens det hænger. Tørretumbleren slider på tøjet.

3. Tørretumbler eller tørreskab? Tørretumbler bruger mindre energi.

Solsikker foran et hus

Flere energisparetips: Montér solceller og varmepumpe

Vil du opnå en endnu større energibesparelse? Her er nogle tips til lidt større tiltag, som sparer energi i hjemmet:

 • Tæt ind omkring vinduer og døre med nye tætningslister for at holde varmen inde og sænke energiforbruget. Gamle og slidte tætningslister kan forårsage træk.
 • Begynd at producere din egen energi gennem solceller.
 • Skaf en moderne varmepumpe. Vidste du, at dermed kan spare op til 75 procent af energiomkostningerne? Læs mere om modernisering med varmepumpe her.
 • Har du en villa, så efterisolér den, og skift til mere moderne vinduer.