Find
Find din Vaillant-partner

Hvad er kombineret produktion?

Kombineret varme og elektricitet (CHP) er den gængse term til at beskrive de processer, hvor der produceres elektricitet og varme samtidig. Den varme, der genereres, bruges til at forsyne varmesystemet og til varmt vand i en separat sløjfe. Elektriciteten fra den kombinerede varme- og elektricitetsproduktion kan anvendes direkte i både en- og flerfamilieshuse. Overskuddet ledes ind i det offentlige elnet.

Sammenlignet med almindelige strømgeneratorer bruges den producerede varme også, så der opnås en højere effektivitetsgrad. Det reducerer energiomkostningerne og CO2-emissionerne, og det er netop årsagen til, at der ydes statstilskud til kombineret produktion, herunder især hvis der anvendes brændselscelleteknologi. Mini- eller mikro-CHP-systemer anvendes også i en- og flerfamilieshuse, mens decentraliserede CHP-systemer bruges i boligkomplekser.

Ved kombineret produktion genereres der elektricitet gennem forbrænding eller fysiske reaktioner. Den overskudsvarme, der genereres i denne proces, overføres via en varmeveksler til buffertanken og varmtvandssystemet. Eventuel vanddamp i røggasserne kondenseres, og varmen anvendes til at opvarme brugsvand. Det er også muligt at forbinde kombineret produktion af varme og elektricitet med en absorberingskøler, som anvendes til køling i stedet.

Tilbage til oversigt

Trustpilot