Find
Find din Vaillant-partner

Hvad er solfangervæske?

Solfangervæske er et bærermedie, som består af en vand-propylenglykol-blanding i solvarmekredsen i et solvarmesystem. Det er kun i solvarmesystemer med luftsolfangere, at der ikke bruges solfangervæske.

Solfangervæske opvarmes af solens energi og løber gennem solfangerne og frem til opbevaringstanken, hvor varmevekslere overfører energien til brug ved opvarmnings- og brugsvand. Den afkølede solfangervæske løber tilbage til solfangerne og opvarmes igen forfra.

For at sikre at solfangervæsken kan løbe godt, skal den kunne modstå temperaturer under frysepunktet samt høje temperaturer. Netop derfor er det normalt at bruge en vand-glykol-blanding i et blandingsforhold på 50 % som solfangervæske, nogle gange suppleret med korrosionsbeskyttende stoffer. En opsamlingstank absorberer dampen fra solfangervæsken, så solvarmesystemet beskyttes, hvis der dannes for meget tryk som følge af meget høje temperaturer. I nogle solvarmesystemer drænes solfangervæsken automatisk ved ekstremt lave temperaturer. Solfangervæsken bør kontrolleres hvert år for at sikre, at den virker efter hensigten og yder den nødvendige beskyttelse. Hvis solfangervæsken bliver meget uklar, skal den skiftes. Det sker normalt efter cirka fem år.

Tilbage til oversigt

Trustpilot