Find
Find din Vaillant-partner

Hvad er en geotermisk varmepumpe?

Geotermiske varmepumper, som også kaldes brine-til-vand-varmepumper, er blandt de mest energieffektive og miljøvenlige varmesystemer, der findes, og statstilskuddet, der ydes, er derfor betragteligt. Den smule elektricitet, der skal bruges for at drive systemet, kan for eksempel genereres på en klimaneutral måde ved hjælp af solceller.

Geotermiske varmepumper udnytter den geotermiske energi som en naturlig energikilde, dvs. den konstante varme, der findes i jorden hele året rundt. Kølemidlet fordamper og komprimeres ved hjælp af den geotermiske energi og overføres via en varmeveksler til varmesystemet, som til gengæld opvarmer radiatorer og brugsvand. Derefter dekomprimeres og kondenseres gasblandingen, så cyklussen er afsluttet.

Der findes geotermiske varmepumper, som bruger enten geotermiske prober eller geotermiske varmeopsamlere. De geotermiske prober kræver meget lidt plads og er de mest effektive, da de trækker varmen fra den dybe undergrund. Som følge af den dybe boring, som proberne kræver, er det dog også en dyr løsning, som kræver forudgående tilladelse. Installationen af geotermiske varmeopsamlere kræver dog normalt kun anmeldelse, da de lægges ud lige under frostdybde, hvilket reducerer installationsarbejdet markant. Det område, der kræves for at installere geotermiske varmeopsamlere, er dog cirka dobbelt så stort som det område, der opvarmes, og området kan ikke bebygges efterfølgende.

Tilbage til oversigt

Trustpilot