Find
Find din Vaillant-partner

Hvad er et kølemiddel?

Kølemidler er naturlige eller syntetiske væsker med et lavt kogepunkt, som bruges inden for køleteknologi og i varmepumper, og som transporterer varmeenergi.

Kølemidlets primære opgave er, at de absorberer varmen i væskeform og fordamper ved jævne lave temperaturer. Det opvarmede gasformige kølemiddel komprimeres derefter af en kompressor, så temperaturen stiger. Kølemidler frigiver derefter varmen i varmesystemet med den ønskede varmeproduktionshastighed. Det nedkølede og igen væskeformede kølemiddel dekomprimeres og køles endnu længere ned af en ventil, som lukker sløjfen og tillader, at der igen absorberes varme. Inden for køleteknologi trækkes varmen ud af rummet, hvorefter den køles ned gennem fordampning og frigives til omgivelserne.

I dag anvendes der især halogeneret organisk fluorcarbon (PFC) eller hydrofluorcarbon (HFC) på grund af den højere effekt. Blandt andre biologiske og ugiftige kølemidler kan nævnes kuldioxid, ammoniak, ammoniakdimethylether eller vand. De nu forbudte kølemidler fremstillet af chlorfluorcarbon (CFC) ødelagde ozonlaget, da de indeholdt klorin.

Tilbage til oversigt

Trustpilot